Hoop en hopen!

Een tijdje geleden vroeg Elya mij om een blog te schrijven over ‘hoop’.  Dat vond ik leuk en ik zei al gauw ja. Zonder daadwerkelijk te plannen wanneer ik dat zou gaan doen, of waar ik het zo ongeveer over wilde hebben.

En toen…bereikte de griepgolf ook ons huis, evenals vele andere huizen in Nederland. Eerst werd het ene kind ziek, toen het andere, toen de eerste nog een keer, en toen zij net beter waren, kreeg het derde kind het! Voor mij hield dat in: weg vrije uurtjes, volop in de weer voor mijn zieke kids.

Ik liep maar heen en weer met natte washandjes, water, limonade, thee, keelsnoepjes, schijfjes appel… Daar kwamen nog heel wat onderbroken nachten bij, dus erg fit was ik zelf ook niet meer. Ineens realiseerde ik me dat ik nog een blog zou schrijven….Wanneer ook alweer, deze week? Help!

Het mooie was dat ik een dag later een blad opensloeg, waarin de definitie van hoop en hopen me op een presenteerblaadje aangeboden werd. Alsof het speciaal voor mij gedrukt was!
Dit stond er:

Hoop:
1. een zeker mate van verwachting ( van iets goeds)
2. iemand waarop elke hoop gevestigd is

Hopen:
1. hoop hebben, graag willen, wensen

Die eerste betekenis van hoop, vond ik mooi. Die past wel bij mij, bedachtzaam en relativerend als ik ben. Ik hoopte erg dat de kinderen gauw beter zouden worden en dat ik niet ziek zou worden. Nou, na drie weken waren ze min of meer alledrie weer beter. En ik ben inderdaad op de been gebleven, dus die hoop is uitgekomen.

vandaag_bel_

En wat hoop ik nog meer?

Dat we meer salaris krijgen, dat studeren niet nog duurder wordt, dat de kinderen het naar hun zin hebben op hun school, werk of universiteit, dat ze gelukkig worden…Allemaal hele mooie wensen, die precies passen bij de omschrijving van het werkwoord hopen.

Maar eigenlijk voelt dit soort hopen bijna oppervlakkig. Echte hoop gaat toch veel dieper?

De tweede betekenis van het woord hoop: ‘iemand waar alle hoop op is gevestigd’, vond ik pas echt bijzonder. Want die doet mij denken aan Iemand met een hoofdletter: Jezus. Jezus is degene waar al mijn hoop op is gevestigd. Niet omdat ik hoop dat Hij al mijn wensen uit laat komen. Wel omdat Hij mij moed geeft om te leven, ondanks de omstandigheden.

Hoop om vol te houden als iedereen ziek is of als we krap zitten of als ik gewoon nergens zin in heb. En hoop dat het uiteindelijk allemaal goed komt met deze wereld,  omdat Hij op een dag weer terugkomt. Daar hoop ik op! Niet dat ik er dagelijks mee bezig ben, maar toch.

Hoop is dus ook zoiets als doorgaan tegen beter weten in, volhouden terwijl de moed je ontbreekt.

En die hoop hoef je niet uit je tenen te halen, die geeft God mij en jou, door het geloof in Hem en in Zijn zoon. Hoop doet leven!

© Rineke van Eijk

Prachtig geschreven Rineke! Dank je wel! Rineke houdt veel van schrijven. Wilt u meer over haar en haar blogs te weten komen? Kijk dan gerust verder op de site van Puurvandaag. Hieronder een link die Rineke voor Puur geschreven heeft!  https://www.puurvandaag.nl/binnen/lifestyle/thuiszorg/

 

Een gedachte over “Hoop en hopen!

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: