De Sprankel van de week 13, Aaltje Venema!

Het is weer zaterdag! Tijd voor de Sprankel van de week. En vandaag gaan we creatief aan de slag. Een Sprankel van een creatieve vrouw! Doe mee en maak kennis met Aaltje! Ze heeft speciaal voor deze Sprankel een workshop gemaakt die ik met toestemming met jullie mag delen. Voordat we beginnen met de workshop. Eerst haar prachtige verhaal hoe ze tot creatief schrijven kwam.

Over Aaltje:

Hallo, mijn naam is Aaltje Segers-Venema.

En 1 van mijn hobby’s is, hoe kan het ook anders, schrijven. In 2015 ontdekte ik het creatief schrijven. Bij een bloemenzaak bij ons in de buurt hing een postertje met de uitnodiging om te komen schrijven. Natuurlijk leek mij dat ontzettend leuk. Dus met pen en papier gewapend op naar de workshop. Wat voelde dit als een warm bad en ik kreeg honger naar nog veel meer van deze wijze van schrijven.

Schrijven vanuit je gevoel,

Zonder echt diep nadenken op papier zetten wat er van binnen leeft en dit aan de hand van opdrachtjes . Er zijn zoveel vormen voor bedacht en te bedenken.

Na deze morgen ging ik op onderzoek uit om meer wokshops te kunnen volgen, ook bij anderen. Maar iedere keer stootte ik mijn neus en kwamen er zaken voorbij waarin ik mij niet kon vinden. Occulte zaken.

Op een avond zette ik op mijn facebookpagina de oproep of iemand ook een Christelijke workshop creatief schrijven zou kennen? Wat er toen gebeurde had ik werkelijk niet voor mogelijk gehouden. Er kwam een reactie die vroeg of we zelf geen Christelijke schrijfgroep zouden kunnen starten. En in 1 avond tijd was die uit de grond gestampt. Nog steeds, 7 jaar later bestaat deze schrijfgroep.

Tijdens de coronaperiode is de groep”opkrabbelen” ontstaan. Eens in de 14 dagen met een groepje, via zoom, een uurtje schrijven met de Bijbel als leidraad. Ook komen mensen bij mij thuis schrijven, eens per maand een avond. Ondertussen volg ik zelf nog steeds, waar mogelijk , cursussen in creatief schrijven.

Omdat ik het zo ontzettend leuk en boeiend vind.

En dan nu zelf aan de slag met een mini workshop!!

Benodigdheden hiervoor:

  • pen en papier.
  • Een wekkertje is nodig.

De spelregels voor creatief schrijven zijn verder heel eenvoudig. Je schrijft louter en alleen voor je zelf , dus er kan niets fout gaan. Helemaal niets. Om te ontdekken wat er nu zo diep binnen in jou leeft ga je hardop voor je zelf voorlezen wat je geschreven hebt. Je zult ontdekken dat het dan resoneert. Je kijkt op een andere manier naar jou zelf.

Workshop :”Er is hoop” deze workshop duurt ongeveer 30 minuten

1. Ga in gebed en vraag of God jou wil laten zien wat er leeft diep binnen in jou.

2. Lees Jesaja 40:31 :”Maar wie hoopt op de Heer krijgt nieuwe kracht; hij slaat zijn vleugels uit als een adelaar, hij loopt, maar wordt niet moe, hij rent, maar raakt niet uitgeput”.

3. Sprint over deze tekst eens 5 minuten. Wat betekend deze tekst voor jou persoonlijk?

Sprinten is schrijven zonder dat je pen van het papier komt. aan 1 stuk door dus. Laat je gevoel spreken. Weet je het even niet meer? Herhaal het laatste woord wat je opschreef steeds opnieuw en je zult merken dat er opeens toch weer iets te binnen schiet. Zet je wekkertje hierbij op 5 minuten. Als het wekkertje gaat maak je jouw zin af maar stopt daarna.

4. Lees hardop voor wat je zo juist schreef en onderstreep wat voor jou heel erg belangrijk in het geschreven is.

5. Schrijf nu nog eens 10 regels( dat zijn de lijntjes op jouw papier) over het onderstreepte, waarom is dit zo belangrijk voor jou?

6 Lees de 10 regels hardop voor en onderstreep weer wat je belangrijk vind in dat wat je opschreef.

7. Schrijf nu nog eens 5 regels over dat wat je onderstreepte.

8. Lees weer hardop voor en onderstreep wat je belangrijk vind.

9. Schrijf nu nog eens 3 regels over dat wat je onderstreepte.

10. Lees weer hardop voor en onderstreep wat je belangrijk vind.

11. Nu gaan we een sixwordstory maken over de drie regels. Kom met zes woorden tot de essentie van dat jou werkelijk raakte in dat wat jij hebt geschreven.

12. Tot slot maak je een elfje over Hoop. Een elfje is een dichtvorm van elf woorden. En omdat het geen sinterklaasgedichtje is hoeft het niet te rijmen. Een elfje heeft wel een ritme. Namelijk 1,2,3,4 en daarna weer 1. Je begint met 1 woord op een regel. Op de tweede regel zet je 2 woorden, op de derde regel 3, op de vierde regel 4 en de volgende regel heeft weer 1 woord. Dan heb je in elf woorden een gedichtje gemaakt.

Veel plezier!

© Copyright Aaltje Venema

Meer weten of zelf een workshop volgen?

Wil je meer weten over mijn werk, misschien zelf eens een schrijfworkshop organiseren voor bijvoorbeeld een groeigroep of met een stel vriendinnen? Je mag contact opnemen via :

Mail: alie.segers@live.nl

Telefoon: 06-41037485.

Uiteraard vraag ik daar wel een kleine vergoeding voor.

© Copyright Aaltje Venema

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: